Kan ik 30 dagen zonder alcohol 2014?

Huizen - Een glaasje wijn bij het eten, een biertje na het werk, een slaapmutsje voor het slapen gaan. Het drinken van alcohol is voor mij, net als opstaan en weer slapen gaan, een gewoonte geworden. Om te ervaren hoe het is om een korte periode geen alcohol te drinken doe ik mee aan de actie 30 dagen zonder alcohol.

30 dagen zonder alcohol - Foto: © Gilbert Vogt

Doe mee vanaf 5 maart
Van woensdag 5 maart tot vrijdag 4 april 2014 organiseert GGD Gooi & Vechtstreek de campagne ’30 dagen zonder alcohol’. Het is voor de derde keer op rij dat iedereen in deze regio de uitdaging aan kan gaan. Ik doe mee aan de maand van NIX! En ga fris de lente in. Tevens wil ik voor de jeugd een voorbeeld zijn, want alcohol maakt echt meer stuk dan je lief is. Mijn moeder is alcoholist en ze kon in mijn jeugd niet voor mij zorgen. Ik heb haar nu al meer dan vijfentwintig jaar niet meer gezien.

Update 31maart 2014 - 30 Dagen Zonder Alcohol
Het is me op zich meegevallen. Helaas ben ik me niet fitter gaan voelen en ben ik ook in gewicht niet afgevallen. Ik ben wel chagrijniger geworden.

Het is me bijna gelukt om 30 Dagen niet te drinken. Het moeilijkst had ik het in het weekend of als andere mensen wel alcohol nuttigde. Dan heb ik toch een beetje de neiging om ook mee te doen, uit een soort gewoonte denk ik. Het verbaast me dan ook niets dat verslaafden heel makkelijk een terugval kunnen hebben, en daarom bij de AA club ook zo vaak dé twaalf stappen herhalen. De twaalf stappen van de anonieme alcoholisten zijn de weg naar een sober, maar voor mij zeker geen vreugdevol leven.

Ik vind een glaasje wijn of een biertje drinken gezelliger dan het drinken van een bronwatertje. Drank en gezelligheid zit tussen mijn oren geprogrammeerd, want er worden geen baby’s geboren die behoefte hebben aan alcohol…hoewel? Als je later groot bent om alcohol te nuttigen, dan zit het gebruik voornamelijk in het op tijd stoppen. Het eerste drankje is ook het lekkerst, de tweede ook nog wel, maar daarna treedt al er een soort gewoonte op. Je proeft de smaak minder, en je schenkt er nog maar één in.
 
Aan het eind van de week vind ik een biertje de ultieme beloning voor een week hard werken, een afsluiter. Ik vind een glas ranja of een kop groene thee absoluut geen beloning, meer een straf. Dat zie ik meer van er moet op een dag toch wat vocht naar binnen komen anders krijg je zo’n droge keel. Verder vind ik het prettig om alles even los te laten van de hele week, lees: een roesje je ervaren. Ik vind mezelf met een glaasje op ook veel gezelliger. Glaasje wijn, met wat borrelnootjes op de bank televisiekijken: So You Think I’m Drunk?

De GGD heeft mij vandaag nog gebeld of ik volgend jaar weer mee wil doen…? Drie keer raden wat ik heb gezegd…

10 kilo afvallen in twee maanden (update 2014)
Iedereen weet dat door het gebruik van alcohol (lees: suikers) je lichaamsgewicht toeneemt. De afgelopen jaren, na een afvalperiode van twee maanden, ben ik weer 10 kilo aangekomen. Ik verwacht in de maand 30 dagen zonder alcohol 5 kilo af te vallen. Ik realiseer me dat sporten, of elke dag bewegen, de beste manier is om af te vallen.

Gerelateerde berichten
26-02-2014: Gilbert Vogt filmpje over 30 Dagen Zonder Alcohol
27-01-2014: 10 kg afvallen in 2 maanden - update 2014  
11-05-2011: 10 kg afvallen in 2 maanden