dinsdag 23 november 2010

Help, mijn auto roest...niet


We noemen het ook wel 'invloed van buitenaf', en dat is geen garantie. Het enige wat we kunnen doen is een met een lakstiftje netjes de beschadigde plekjes bijwerken. Maar er is een uitzondering...Daarom geven autofabrikanten ook zo maar vijftien jaar garantie: roest op auto's komt namelijk niet meer voor. Soms komt er wel eens een klant met het verhaal dat de auto zijn/haar auto wel roest. Natuurlijk nemen wij deze klant serieus, en lopen even mee naar de auto. Maar er is altijd wel iets anders aan de hand.

Alle auto's zijn op waterbasis gespoten. Daardoor is de lak ook minder hard, en dus ook gevoelig(er) voor steenslag dan vroeger. Kleine steentjes schieten elke dag tegen de autolak aan en veroorzaken regelmatig beschadigingen. Niet alleen op de lak, maar ook de voorruit vliegen soms de stukjes eraf.

Door de waterbasis lak is de auto niet alleen gevoelig voor steenslag, maar ook voor vogelpoep. Deze scherpe ontlasting (door bijvoorbeeld het eten van bessen) zorgt regelmatig voor lelijke plekken in de autolak. Indien er vogelpoep op uw auto ligt: meteen verwijderen. - Dat doe ik altijd - Ik kan de mensen al niet meer tellen die voor garantie (met vogelpoep) zijn binnen geweest.

Vliegroest ontstaat doordat nieuwe auto's met een treintransport naar Nederland zijn gekomen. Door de aantrekkingskracht van kleine deeltjes koperstof en ijzerstof worden nieuwe auto aangetast. In de werkplaats kan de lichtste vorm van deze roestspoortjes met Oxaalzuur worden behandeld. Door deze behandeling verdwijnen de kleine roestdeeltjes weer uit de lak. Hier dan de uitzondering: Vliegroest ‘invloed van buitenaf’ is wel garantie, en wordt door de importeur vergoed.