Doorgaan naar hoofdcontent

Depressie is een keuze

Nederland staat in de top tien van de rijkste landen ter wereld. Nederlanders waarderen de tevredenheid met hun leven met een 7,8 en staat hiermee op de vijfde plek in Europa. Ruim een miljoen mensen heeft last van de depressie en slikken ook medicatie. 1 op de 6 werknemers heeft burn out klachten. Hoe kan dat toch allemaal? We leven in een vrij land, maar kunnen we hier wel mee omgaan?

Depressie is een keuze
Help, de blaadjes vallen weer van de bomen

Jarenlang heb ik last van donkere wolken in mijn hoofd gehad, maar op een dag was ik er helemaal klaar mee. Ik wilde dat de zon weer zou gaan schijnen en wat vaker dan tot nu het geval was.

Ik vind het lastig om er over te praten. Ik wil niet dat mensen in mijn omgeving een ander beeld van mij krijgen. Ik heb namelijk altijd gedaan alsof er niets aan de hand was. Niemand kon er ook iets aan doen, alleen ikzelf. Ik wilde ook mijn partner niet met mijn donkere gevoelens opschepen. Ik heb lang mijn best gedaan om het bij haar weg te houden, maar nooit om het op te lossen.

Ik heb een hekel aan het woord depressie. Liever gebruik ik het woord somberheid. Dat klinkt vriendelijker. Eigenlijk maakt het niet zo uit hoe ik het noem, iedereen ervaart het toch verschillend. Wat ik er over schrijf is op basis van mijn eigen ervaring. Ik kan niet voelen hoe het is bij jou als lezer. Ik kan ook alleen vertellen hoe ik het heb opgelost. Misschien heb je er iets aan?

Ik zal je meenemen in de reis van mijn verleden. De paden die ik heb doorlopen. De bergen die ik heb bewandeld, de dalen die ik heb gezien. Ik ben geboren uit liefde in Hilversum. We waren in mijn beleving een happy gezin. Mijn vader had een baan en mijn moeder zorgde in de jaren zestig en zeventig voor het huishouden. Als ik er zo naar kijk waren we voor toen een traditioneel gezin.

De eerste acht jaar van mijn leven waren onbezorgd. Ik ging naar school. We gingen met de trein naar Zandvoort en met opa en oma op vakantie naar Duitsland. Ik logeerde ook graag bij opa en oma. Opa maakte op zondag een kopje thee en smeerde een beschuitje met suiker voor oma en mij. Ik was dol op ze. De zon scheen altijd, wat voor mij een teken is dat het toen goed zat.

Dan komen er plotseling donkere wolken in beeld. Het begint te waaien en zelfs te stormen. Het regent heel hard en met een klap slaat de bliksem in ons gezin. Totaal overdonderd verlaat mijn vader het huis voor een groen blaadje, zoals mijn moeder dat toen noemde. Die klap heeft mij echt hartenpijn bezorgd. Er zijn nog wel eens dagen dat ik het niet begrijp.

Een sombere tijd brak aan, want ook mijn lievelings-opa overleed in dezelfde periode. Ik was dubbel verdrietig. Papa weg, opa dood. Hoe moest het nu verder? De periode die aanbrak was misschien wel het begin van mijn donkere wolken in mijn hoofd. Ze kwamen en ze gingen. Ik besteedde er niet te veel aandacht aan, en als ik dacht iets te voelen. Dan dronk ik veel alcohol om de boel te verdoven. Want praten met iemand over die tijd was not done.  

Vooral in de wintermaanden had ik het lastig. Ik voel me down en had nergens zin in. Hoe kon ik daar nu uitkomen? In het begin ging ik in de wintermaanden op zonvakantie. Dat werkte goed, want dan ging ik van het donker naar het licht toe. Helaas is vakantie maar een tijdelijke verdoving. Ik vloog weer terug en nog voordat ik geland was hoorde ik de regen alweer tegen de kleine raampjes van het vliegtuig aantikken. Ik ben nog een aantal keren naar de zonnebank geweest. Niet om bruin te worden maar vooral om licht binnen te krijgen.

Ik heb mijn hele leven gesport, en misschien is dat wel mijn redding geweest. Door bewegen was de depressie minder heftig. Dan kon ik mij even op iets anders focussen. En dat is misschien ook wel de oplossing voor een hele hoop mensen. Doordat ik te veel aandacht aan mijn depressie gaf werd het steeds groter in je hoofd. Zo groot dat er geen ruimte meer was voor leuke dingen. Ik ging letterlijk zwart voor mijn ogen zien. Het glas was niet meer halfleeg, maar volledig leeg. De bodem was in zicht. Bijschenken had geen zin meer.

Ik moest mijn overtuiging dat ik depressief ben of zou worden op een of andere manier moeten kunnen stoppen. Ik zei namelijk wel honderd keer tegen mezelf: als de blaadjes in de herfst vallen, dan word ik weer depressief. En je raadt het al, ik werd depressief. Ik riep het over mezelf af. Ik ging er in geloven dat een depressie een onderdeel van mijn leven was geworden.

Waarom zei ik toch elke keer tegen mezelf: ik ben depressief, terwijl dat blijkbaar niet zo was? Ik deed namelijk depressief. En als je depressief doet, kan je ook besluiten om iets anders te doen. Toch? Ik kan ook tegen mijzelf zeggen dat ik vrolijk wil zijn, en mezelf daarvan overtuigen. En dat ben ik gaan doen. Ik ben ook echt leukere dingen gaan doen waar ik echt blij van word. Van mensen waar ik geen energie van krijg heb ik afscheid genomen. En het resultaat? Elke dag vrolijk, al komt het met bakken water uit de lucht.

Een depressie is voor mij achteraf een keuze geweest. Waarom? Ik wilde graag een slachtoffer van de omstandigheden zijn. Een ander de schuld geven. Maar uiteindelijk ben ik er achter dat het echt alleen tussen mijn eigen oren zit. De omstandigheden kun je vaak niet veranderen, maar hoe je met de omstandigheden omgaat wel.

Ik weet dat het verlangen, om het anders te gaan, doen met de dag steeds groter werd. En dat is voor mij doorslaggevend geweest. Ik heb een switch kunnen maken naar een mooier leven en daar ben ik elke dag dankbaar voor.

Heb ik dan nooit meer een mindere dag? Natuurlijk wel. Het is dan bij me, en het mag er zijn. Ik laat het plaatsnemen op de berijdersstoel van mijn auto, maar ik zit zelf achter het stuur. Ik bepaal waar we heengaan. De overtuiging om elk jaar aan een depressieve periode te krijgen is daarmee gelukkig voorbij. En als ik het kan, dan kan jij het ook. Overtuig jezelf.

Gerelateerde berichten
22-11-2020: Help de blaadjes vallen weer
24-10-2021: Hoe kwam ik van mijn depressie af 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wie schrijft er wel eens een review, en gaat dat altijd goed?

Het lijkt erop dat ik een aantal interessante punten aanhaal over het vertrouwen in reviews, vooral op platforms zoals Trustpilot. Het fenomeen van online reviews is inderdaad een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant kunnen ze waardevolle inzichten bieden voor potentiële kopers, maar aan de andere kant zijn ze ook vatbaar voor manipulatie en vertekening. Ik was teleurgesteld toen ik ontdekte dat Yieldo-Amsterdam eigenlijk een Chinees bedrijf was, vooral omdat de suggestie werd gewekt dat het Nederlands was. Het feit dat ik uiteindelijk een positieve ervaring had met mijn aankoop, ondanks de negatieve reviews die ik had gezien, is echter interessant. Het roept vragen op over de betrouwbaarheid van online reviews en of ze altijd een accuraat beeld geven van de klantervaring. Het feit dat Trustpilot mijn positieve review offline heeft gehaald, terwijl negatieve reviews wel worden toegestaan, is zeker opmerkelijk. Het roept vragen op over de transparantie en consistentie van

Joyce Join verovert het internet met gekke filmpjes

De Amsterdamse vlogger Joyce Join zet met toenemende snelheid persoonlijke filmpjes op YouTube. De filmpjes zijn toe nu toe alleen in de keuken gemaakt en hebben een ontzettend hoog Theo & Thea en een Villa Achterwerk gehalte. De brildragende Joyce vertelt uiterst serieus persoonlijke verhaaltjes aan de mensen via YouTube, terwijl je als kijker als snel denkt: Wat ik nu zie dat kan niet waar zijn, dit meent ze toch niet. Met haar onverzorgde blik in de camera gaan vrijwel meteen je mondhoeken omhoog van het lachen, zelfs tegen het gieren aan. Haar filmpjes zijn zo grappig en geestig om te zien dat ze beslist de moeite waard zijn om naar te kijken en ook helemaal uit te kijken. Wie is Joyce Join? De grote vraag is alleen wie is die Joyce Join? Als je haar filmpjes bekijkt, dan zou Joyce ook nog een man kunnen zijn die heel goed een vrouw naspeelt.  Ze heeft het over haar vriend Wilbert en haar kind, maar wie zegt dat het waar is. Ze kan het ook heel goed spelen. Als Joy

Op zoek naar stilte: Een ontdekkingstocht dichtbij huis

Dalfsen - Voor lange tijd heb ik mezelf voorgehouden dat ik mijn innerlijke rust alleen in het buitenland kon vinden. Maar steeds vaker besef ik dat ware rust veel dichterbij huis te vinden is, als ik maar de moeite neem om de verborgen plekken op te zoeken. Onlangs heb ik een van die schatten ontdekt: de klompenpaden . En wat een verrassing bleek dat te zijn. Het is een vroege ochtend. De deuren van ons verblijf staan open en ik bevind me te midden van de bossen. Terwijl ik plaatsneem op een van de rieten stoelen, word ik omringd door het gezang van vogels, die blijkbaar ontzettend veel te vertellen hebben. De eerste stralen van de ochtendzon breken door de bomen en strelen mijn gezicht. Het is een heerlijk moment, en wat nog verbazingwekkender is, is dat deze plek zich op nog geen 100 kilometer van ons huis bevindt. De stilte en de rust om me heen zijn van onschatbare waarde. Thuis is er altijd wel ergens geluid: het gezoem van auto's op de snelweg, het geraas van vliegtuigen

Mercedes-Benz dealer Van Kooy | officiële website | Een wereld in beweging

Van Kooy Bussum - Hoofdvestiging Leo Knijn is geboren op 12 maart 1939 te Amsterdam. Na het doorlopen van de HBS en de militaire dienst, nam hij op 1 juli 1961 samen met zijn vader en broer een stallingsbedrijf over op het Scheldeplein te Amsterdam. Op 1 januari 1962 verkregen zij het dealerschap van het merk NSU en was de basis gelegd voor een carrière in de autobranche. In 1975 werd de familie Knijn aandeelhouder in het Van Kooy bedrijf. Naast alle werkzaamheden voor de VKG is Leo ook extern altijd actief geweest; zo was hij oprichter van de NDA (afdeling van de BOVAG). In 2005 is hij lid van de Raad van Commissarissen van Auto Recycling Nederland, lid van het hoofdbestuur van de Europese dealervereniging van Mercedes-Benz en bondspenningmeester bij de BOVAG. Binnen de VKG vervult hij vooral een adviserende rol. Hoe het allemaal begon - geschiedenis Op 22 mei 1922 start de oude Jan van Kooy zijn eerste autobedrijf in Den Dolder. Hij doet in fietsen en motorfietsen en ve

Speciale Editie Mazda MX-5 Ginzan naar Almere

Almere - Mazda heeft een speciale editie van de MX-5: de Ginzan. De nieuwe met de SkyActiv-G 132 1,5 motor staat nu in de showroom bij Freeroad aan de Zandzuigerstraat 6 te Almere. De grijze sofftop is een mooie verwijzing naar de naam Ginzan, wat in het Japans ‘zilveren berg’ betekent. Mazda MX5 speciale uitvoering Naast de standaard led-verlichting, climatecontrol, stoelverwarming en navigatie onderscheidt deze speciale versie zich door zijn donkerrode interieur met zilveren stiksels en het grijze klapdak. De MX-5 wordt daarbij in het nieuwe Polymetal Gray gespoten. Daarnaast biedt Mazda ook nog drie andere kleuren: Eternal Blue (staat bij Freeroad Almere), Jet Black en Machine Gray. Mazda MX-5 nu in de showroom De MX-5 Ginzan is leverbaar met twee motoren: de SkyActiv-G 132, een 1.5, en de 184 pk sterke 2.0 Skyactiv0G. Bij de eerste variant horen 16-inch wielen, de krachtigere MX-5 krijgt 17-inch. Speciale auto met een witte kap Prijzen beginnen bij € 40.790 voor de SkyActiv

Babette van Veen zingt in de Vorstin te Hilversum

Hilversum - Babette van Veen trad zaterdagmiddag 21 februari tussen 16.00 – 17.00 uur op in de Vorstin bij Avro Tros Muziekcafé te Hilversum. Babette van Veen - Foto: © Gilbert Vogt Haar echtscheiding van Bas Westerweel was volgens actrice en zangeres Babette van Veen (46) het beste wat haar ooit is overkomen. Nu, 4 jaar later, heeft ze haar leven als alleenstaande moeder op de rails. In haar boek Hartenvrouwen dat is uitgekomen, stort ze haar hart uit. 'Ik heb me vreselijk alleen gevoeld', vertelt ze op de stoel bij Daniël Dekker in AvroTros Muziekcafé. Boek en liedjes: Naast het boek Hartenvrouw is er een mini-album met liedjes die Van Veen samen met Daniël Lohues schreef.

Workshop bij Patricia Steur in Amsterdam

Patricia Steur vertelt gepassioneerd over haar vak fotografie. Tien cursisten luisteren aandachtig hoe ze foto’s van Prins Bernard tot aan de Beastie Boys heeft gemaakt. Wat opvalt is dat Patricia vooral speelt met het licht. Hierdoor krijg je prachtige effecten op de foto. Suzanne Muller en Patricia Steur - Foto: © Gilbert Vogt Patricia laat een foto zien waarbij je denkt dat er een naakte vrouw in een vijver ligt van een groot bos. Patricia laat een foto zien waarbij je denkt dat er een naakte vrouw in een vijver ligt van een groot bos.  Foto: Patrica Steur Allemaal suggestie, want het is een kinderzwembadje met zwarte doeken op de bodem. De takken die in het water spiegelen zijn van een boom uit haar eigen tuin. De vrouw ligt op haar rug en met haar hoofd tegen een schuine steen aan. Hierdoor komt haar gezicht boven het water uit, en om de vrouw drijven bloemen. Workshop bij Patricia Steur Patricia is boeiend als fotograaf, maar zeker ook als mens. Ze m

Herinneringsrit maken

Het zonlicht danste speels over de blauwe lak van mijn geliefde cabriolet terwijl ik mijn vader meenam op een rit door de tijd. Met elke kilometer die we aflegden, werden niet alleen de wegen onder ons doorgerold, maar ook herinneringen en emoties die als landschappen aan ons voorbijtrokken. In de stilte van onze gedeelde momenten, realiseerde ik me hoe weinig mijn vader de laatste jaren vroeg over mijn leven, mijn werk. Hoe ik hunkerde naar een blijk van interesse, naar een simpele vraag over mijn dagelijkse bezigheden. Misschien was het egoïstisch van mij om te hopen dat hij ooit uit eigen beweging mijn werkomgeving zou willen zien, maar die hoop was er wel. En toch bleef die verwachting onvervuld. Dus nam ik het heft in eigen handen, en besloot ik hem mee te nemen op deze rit. Een poging om hem een glimp te laten opvangen van mijn wereld, voor het geval dat hij ooit niet meer in staat zou zijn om dat zelf te doen. Het was een rit van hoop, van verlangen naar verbinding

Samos Griekenland – Eiland van de Rust

Samos - Het is even wennen als je uit het dichtbevolkte Nederland met het vliegtuig landt op het eiland Samos. Er is slechts een aankomsthal een band voor je koffers. Als je met je huurauto van de parkeerplaats wegrijdt richting je accommodatie, dan merk je hoe rustig het ook op de weg is. De omgeving bij het verblijf is prachtig. De zee is zichtbaar en de wolken trekken aan de bergen voorbij. Er is niets te horen…de stilte overvalt me. Ik hoor de zee. Ja, ik hoor de zee. Ik voel de wind. Ik ruik de bloemen. Ik leef nu mijn mooiste leven. Het verblijf op het eiland voelt telkens als een cadeautje. Vooral de mensen die we tegenkomen zijn behulpzaam en oh zo vriendelijk. Mensen hebben niet veel, maar ze hebben wel een hart. En die delen ze met je. Je voelt liefde, trots en ze zijn vooral heel dankbaar voor het leven. Het is bijna niet te geloven dat mensen hier in huisjes wonen waar nog op hout wordt gestookt. De inrichting is belabberd in vergelijking met onze IKEA

Dames organiseren discofeest voor A Sisters Hope bij The Spot in Bussum

Bussum - Barbara (in het midden afgebeeld) wil meedoen met de 60km wandeling van de stichting A Sisters Hope.  Bianca Hoorn, Barbara Roeten, Ellen Askes -Foto: Gilbert Vogt De organisatie A Sisters Hope probeert zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar borstkanker. Daarom organiseert Barbara op 7 september vanaf 20.30 uur een ouderwets lekker swingend discofeest in The Spot in Bussum. Het is negen maanden geleden dat Barbara Roeten werd geconfronteerd door een verschrikkelijke ziekte. Bij het horen van de diagnose ‘borstkanker’ is het leven van Barbara maar ook dat van haar man en kinderen, in één klap verandert en aan het denken gezet. Ze is al jaren lid van het kankerfonds en nu heeft ze er zelf mee te maken gekregen. Het is voor haar dan ook een extra motivatie om zich voor het goede doel in te zetten. Lees meer... Barbara Roeten heeft gevochten als een paard maar de strijd tegen kanker verloren. Op vrijdag 2 mei 2014 is zij overleden. In de weken voora