Doorgaan naar hoofdcontent

Figurant wordt door castingbureaus slecht behandeld

Ben je van plan om een keer te figureren in een film, commercial of tv-serie; bedenk je dan wel dat je de opvulling bent van de totale set; dat je niet veel voorstelt vergeleken met de vaste crew, en je soms nog erger wordt behandeld dan klapvee bij een publiek.

Figuratie televisieserie
Er lopen zat mensen op de werkvloer maar niemand kan je vertellen hoe lang je moet wachten voordat je iets mag gaan doen. En wees vooral niet teleurgesteld als je jezelf helemaal niet meer op televisie terugziet. Het is daarom ook een vergissing om te denken dat je met figuratie een bekende Nederlander kan worden, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, die kans is net zo groot als het winnen van een miljoen in de Staatsloterij.

Wachten wachten wachten, het hoort bij het vak figuratie, maar is er dan helemaal niemand die kan vertellen hoe laat ik iets mag doen? Het is toch te zot om je om 6.00 uur in de ochtend te moeten melden en dat je om 16.00 uur nog zit wachten in een ijskoude bouwkeet. Zelfs in een dierenasiel is het nog beter geregeld. Gelukkig is de catering wel weer goed verzorgd en met een beetje mazzel eet je met de vaste crew mee, maar meestal word je als figurant aan een aparte tafel gezet alsof je een besmettelijke ziekte hebt.

Je wordt geboekt voor een halve dag maar het loopt uit naar een hele dag, omdat de regisseur alles heeft omgegooid. Nou en, moet ik daar dan de klos van worden? En hoe zit het met de extra uren dat ik aanwezig ben? Je weet totaal niet waar je aan toe bent. Dat hoort bij figureren, zegt het castingbureau…je bent tenslotte ‘maar’ figurant. Ammahoela! Je moet wel op tijd aanwezig zijn, die plicht heb jij dan wel, maar je hebt toch ook wel rechten als figurant wanneer het allemaal uitloopt, of op zijn minst meer betaalt krijgen net als overwerk in het ‘gewone’ bedrijfsleven? Je hoeft toch niet alles te pikken?

Castingbureaus betalen je pas na tien, twaalf of langer weken uit. Soms moet je ook nog erachteraan bellen om je centen te krijgen. Het is net overgemaakt, het ligt bij de betaling, vrijdag is de betaaldag: is een veel gehoord excuus. Het is allemaal boelshit. Betaal meteen als je wat gedaan hebt, maar helaas kennen deze bureaus geen boter-bij-de-vis methode. Ze houden de boel bewust of onbewust op, totdat je het misschien vergeten bent? Natuurlijk zijn er ook castingbureaus die het allemaal wel heel netjes doen, en die ervaringen hebben wij gelukkig ook, maar over het algemeen word je niet zo netjes behandeld als jezelf zou willen.

Waarom dan toch in de figuratie? Je bent nieuwsgierig hoe het is om achter de schermen te werken en om te zien hoe en wat er allemaal moet gebeuren voordat je iets op televisie terugziet. Verder hoop je stiekem op dat stukje fragment waarop je bent vastgelegd en waarover mensen je de volgende dag op straat aanspreken. Bovendien kan je met de groep medefiguranten (lees: onbekende mensen) ontzettend veel lol met elkaar hebben. In het begin zit je dan ook lekker vaak te kletsen met elkaar, maar op een gegeven ogenblik komt er een moment aan dat je jezelf moet gaan vermaken. Neem daarom altijd een boek, computer, spelletje of iets anders mee om jezelf bezig te houden, anders wordt het een gefrustreerde dag en dat is pas echt zonde van je tijd.

Figuratie doe je niet voor het geld en al helemaal niet voor de soms slechte arbeidsomstandigheden. Je wordt vaak bruto betaalt voor de opdracht inclusief reis- en telefoonkosten en foto’s ten behoeve van het castingbureau. Bovendien moet zelf afrekenen met de Belastingdienst. Die gaat echt niet achter een tientje aan, maar als het om serieuze bedragen gaat, dan weten ze je echt wel te vinden, ook na een jaar of twee. De productie geeft je uitbetaling door aan de boekhouding verkregen via het burgerservicenummer (BSN) op je paspoort of rijbewijs.

Op de website www.filmfiguranten.nl staan regelmatig figuranten gevraagd. Je kunt inschrijven op de website en een nieuwsbrief ontvangen die elke week in je mailbox zit. Tips welke je castingbureaus je moet nemen doen we niet via de website. We adviseren we je om nooit inschrijfgeld te betalen voor een castingbureau en voor castingfoto’s nooit meer te betalen dan €50. Wil je meer informatie die niet op de website staat? Stuur dan een mailtje naar xzkforyoumedia@outlook.com of kijk op de website: Gilbert Vogt Figuratie

Gerelateerde berichten
14-05-2012: Figuratiewerk is ook werk
07-11-2011: Gilbert Vogt is makelaar in GTST

Reacties

Populaire posts van deze blog

Joyce Join verovert het internet met gekke filmpjes

De Amsterdamse vlogger Joyce Join zet met toenemende snelheid persoonlijke filmpjes op YouTube. De filmpjes zijn toe nu toe alleen in de keuken gemaakt en hebben een ontzettend hoog Theo & Thea en een Villa Achterwerk gehalte. De brildragende Joyce vertelt uiterst serieus persoonlijke verhaaltjes aan de mensen via YouTube, terwijl je als kijker als snel denkt: Wat ik nu zie dat kan niet waar zijn, dit meent ze toch niet. Met haar onverzorgde blik in de camera gaan vrijwel meteen je mondhoeken omhoog van het lachen, zelfs tegen het gieren aan. Haar filmpjes zijn zo grappig en geestig om te zien dat ze beslist de moeite waard zijn om naar te kijken en ook helemaal uit te kijken. Wie is Joyce Join? De grote vraag is alleen wie is die Joyce Join? Als je haar filmpjes bekijkt, dan zou Joyce ook nog een man kunnen zijn die heel goed een vrouw naspeelt.  Ze heeft het over haar vriend Wilbert en haar kind, maar wie zegt dat het waar is. Ze kan het ook heel goed spelen. Als Joy

Hier zijn de van Rossems in Gorinchem

Wij zijn geïnspireerd door de verhalen van de broers Maarten, Vincent en onlangs overleden zus Sis van Rossems gingen wij ook naar de vestingstad Gorinchem in Zuid-Holland. Naar aanleiding van het televisieprogramma Hier zijn de van Rossems in Gorinchem Als je, zoals wij, al een tijdje bij elkaar bent dat weet je samen wel wat je leuk vindt. Wij houden van kleine straatjes, schattige winkeltjes, oude gebouwen met historie, een gezellig terrasje (beetje mensen kijken), droog weer en regelmatig een zonnetje met een temperatuur van rond de 21 graden. Meer niet? Nee, meer niet. Hou het simpel, de omgeving doet soms al moeilijk genoeg. Boekhandel (rechts) Gorinchem We schuiven net als de van Rossems door de straatjes. Ik betrap me zelf erop dat we het schuifelen door een dorp of stad ook graag doen in Spanje, Italië en Griekenland. Toegeven, het is in Gorinchem ook mooi en vooral aantrekkelijk. Vooral de haven is het leuk om te zijn. Ik kan uren kijken naar mensen op een boot door een slu

Wereldster Madeline Bell in klein Eemnes

Eemnes - Het is donderdagavond 26 mei 2011, typisch een avond om lekker naar Wakker in Eemnes te gaan. En dit keer niet zo maar een optreden. Neeeé. Dit keer een exclusief optreden, en alleen voor een select groepje jazz liefhebbers, met niemand minder dan: Madeline Bell.   Tijdens het diner is er al live muziek van de blinde Amerikaanse piano entertainer Ted Robinson te horen. Dit is een prima opwarmertje voor het hoofdoptreden van de avond. Deze pianist is overigens bijna elke dag live bij Wakker te horen. Soms iets te hoog met zijn uithalen, maar verder beslist heel aangenaam om naar te luisteren.  Na het diner treedt het trio van Dolf de Vries (piano) Harry Emmery (bas) en Ton op ’t Hof (drums) op. Allemaal zeer getalenteerde en bekende muzikanten. Madeline Bell staat bij de deuropening met een soort sjaal om haar heen gelagen en luistert naar het trio.  Als je haar niet zou (her)kennen, dan zou je denken dat het een hardloopster is. Totdat Madeline zich omkleedt, en daarna haar d

Mijn dochter heeft een wereldbaan

Huizen - Als je in een zwembad vakantiewerk wilt doen, dan is het handig als je goed kunt zwemmen. Dus dat je over de juiste vaardigheden beschikt, en als dat niet het geval is, dat je ze als nog aanleert. Melissa (mijn dochter) is haar eerste werkdag met reddend zwemmen begonnen. Ze heeft vandaag een zwemtest voor nieuwe medewerkers bij de Sijsjesberg. Erik Oldenzeel en aan aantal andere collega’s leggen uit wat er van je wordt verwacht. Melissa doet haar borstcrawl vrij goed en ze krijgt hiervoor een complimentje vanaf de kant. Op je rug zwemmen, baantje borstcrawl, onderwater zwemmen, en reddend zwemmen. Melissa doet het allemaal. Het zwembad is vandaag voor het eerst weer open, maar alleen de gasten met een abonnement kunnen vandaag het zwembad in. De overige gasten moeten nog een weekje geduld hebben. Na de zwemtest krijgen de nieuwe medewerkers een geel T-shirt aan en gaat het ‘echte’ werk beginnen. Ze worden in twee groepjes van vier ingedeeld en het inwerken kan beginnen.

Het wil maar niet zomeren op Texel

Texel - Op de Waddeneilanden is het altijd verrassend zonnig, behalve dit weekend zeker? Het is slechts acht graden op het strand bij De Koog op Texel. De mensen die hier lopen hebben een fleece trui en een lange broek aan. Er is tot nu toe helemaal niets aan: deze zomer. Texel strand bij de De Koog - Foto: © Gilbert Vogt Het is ijzig koud. De terrassen zijn helemaal leeg. Een enkeling loopt op het strand. Het waait, het is koud, een hond loopt met tegenzin met zijn baasje mee. Wat een drama dit jaar. De standhouders hebben slechts zes weken zon nodig, maar ik ben benieuwd of ze het dit jaar gaan halen.  De standstoelen zijn leeg. De mensen zitten bij de kachel, binnen, met een warme chocolademelk in plaats van lekker aan de koude rosé. De vlaggen aan zee wapperen uit het Noorden. Piet Paulusma belooft elke dag beter weer, maar wie naar buiten kijken heeft meteen een koude wind en zand in zijn ogen. Het wil maar niet zomeren, er is niks aan, zelfs niet op Texel.

Toon Hermans en zijn twee sterren

Bos en Duin - Het is alweer tien jaar geleden dat Toon Hermans is overleden. Ik weet nog als de dag van gisteren onze eerste en laatste ontmoeting. Toon Hermans - Mercedes Benz - Gerard Mulder en Gilbert Vogt - Autocentrum Pordon Utrecht In 1998 werkte ik voor Mercedes Benz dealer Pordon. Dit bedrijf was gelegen op de Autoboulevard in Utrecht. Het bijzondere van het bedrijf was de laagdrempeligheid. Dit kwam door het eenvoudige gebouw en de gastvrije toegankelijkheid van het personeel. We hadden Mercedes Benz in huis, maar wij waren zo gewoon gebleven. Iedereen was daar altijd van harte welkom. In september 1997 kregen wij de opdracht om de Mercedes Benz 500 SEC van Toon Hermans te mogen restaureren. Tot het moment van ophalen, stond de auto 'een beetje afgedankt groen' onder de carport van zijn tuin. Toch had deze steropmotorkap-grill een bijzondere waarde voor hem. In deze auto reed hij namelijk altijd samen met zijn Rietje 'zijn ster' alle theaters van Neder

Candy Dulfer per direct weg bij SubLime FM

Candy Dulfer laat de luisteraars via haar Twitter weten per direct te stoppen met de CandyStore op SubLime FM. Haar laatste uitzending was vrijdag 3 mei 2013. Candy Dulfer - Foto: © Gilbert Vogt Precies een jaar geleden maakte Candy Dulfer op Amersfoort Jazz nog enthousiast bekend dat ze, toen nog Arrow Jazz FM, elke vrijdagmiddag tussen 17.00 – 18.00 uur het programma Candy Store zou gaan presenteren.  Het zou voornamelijk muziek uit haar eigen collectie zijn lekker aan elkaar gepraat met ditjes en datjes over diverse artiesten uit de funk en jazz wereld. Echter met de aankondigingen van haar plaatjes verliep het regelmatig moeizaam en dat verbeterde ook de rest van het jaar niet.  Candy heeft een te kinderlijke stem om radio te maken. Bovendien viel ze ook regelmatig in herhaling waardoor het niet leuk was om naar haar te luisteren. Waarschijnlijk is dat de reden dat SubLime FM en Candy Dulfer zo plotseling uit elkaar zijn gegaan. Twitter - Candy Dulfer zegt: Sorry voor de con

Mercedes-Benz dealer Van Kooy | officiële website | Een wereld in beweging

Van Kooy Bussum - Hoofdvestiging Leo Knijn is geboren op 12 maart 1939 te Amsterdam. Na het doorlopen van de HBS en de militaire dienst, nam hij op 1 juli 1961 samen met zijn vader en broer een stallingsbedrijf over op het Scheldeplein te Amsterdam. Op 1 januari 1962 verkregen zij het dealerschap van het merk NSU en was de basis gelegd voor een carrière in de autobranche. In 1975 werd de familie Knijn aandeelhouder in het Van Kooy bedrijf. Naast alle werkzaamheden voor de VKG is Leo ook extren altijd actief geweest; zo was hij oprichter van de NDA (afdeling van de BOVAG). In 2005 is hij lid van de Raad van Commissarissen van Auto Recycling Nederland, lid van het hoofdbestuur van de Europese dealervereniging van Mercedes-Benz en bondspenningmeester bij de BOVAG. Binnen de VKG vervult hij vooral een adviserende rol. Hoe het allemaal begon - geschiedenis Op 22 mei 1922 start de oude Jan van Kooy zijn eerste autobedrijf in Den Dolder. Hij doet in fietsen en motorfietsen en ve

Klantentevredenheid begint met goede koffie

Als je bij ons thuis een kopje koffie komt drinken, dan krijg je ook echte KOFFIE van echte boontjes. Hiermee zeggen we: We vinden jou belangrijk! XZK for You. Koffie, koffie, lekker bakkie koffie Jongens wie lust er een kop Koffie, koffie, lekker bakkie koffie Wat knapt de mens daarvan op (Rita Corita) Rita Corita begreep het heel lang geleden al. Een kopje koffie drinken is voor een hoop mensen een van de belangrijkste geluksmomenten op een dag. Het zorgt voor een wakker gevoel, een lekkere smaak, gezelligheid, maar ook voor een stukje ontspanning. Bij het aanbieden van een bakkie geef je, als het ware, een cadeautje aan een ander: en uiteraard eentje zonder vieze bijsmaak. Bij uw bezoek aan onze salon krijgt u een heerlijke Grands Crus van Nespresso aangeboden. Koffie samengesteld uit eersteklas Oost-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse Arabia's voor de finesse en uit een vleugje Robusta voor de intensiteit. De Italiaanse espresso en cappuccino bij uitstek. Wij willen graag dat

Goeeeedemiddag!

Weesp - Figuratiewerk vindt plaats door middel van inschrijving bij een castingbureau. Zij stellen jou voor bij hun opdrachtgever, als je wordt uitgekozen, en dan mag je naar de locatie toe gaan. Figuratiewerk is elke keer weer spannend, omdat je nooit precies weet waar je terecht komt en wat je gaat doen. Vera Vogt en Nina Konstanti We zijn uitbundig en enthousiast, want samen met nog achten-veertig ‘figuranten van Hebbes Casting’ hebben we vandaag ‘de straatprijs’ bij de ‘Nationale Postcode Loterij’ gewonnen. “Goeeeedemiddag”, gaat het op zijn Gastons, die in het echt ook een super aardige vent blijkt te zijn. Met een aantal van ‘ons’ maakt hij een grapje. De figuranten hebben zowel voor en na de opnames steeds meer lol met elkaar. En als je ‘het’ telkens over moet doen, dan word je er ook wel een beetje melig van. Tussen de opnames door krijgen we een lekkere lunch aangeboden. In het echt hebben we dan niet ‘de straatprijs’ gewonnen, een leuke dag is het zeker wel. - Me