Doorgaan naar hoofdcontent

Rijden in een Mazda MX-30 maakt rijden geweldig

‘De auto Mazda MX-30 is volgeladen’, staat in het combi-instrument en ik kan 141 kilometer gaan rijden. 141 kilometer rijden? Maar in het boekje staat toch dat ik 200 kilometer kan gaan rijden? Dat heb ik toch in de folder gelezen? Lees ook de update en conclusie onderaan het artikel.

Mazda MX-30 rijdt door Almere - elektrische auto - lekker ding
Mazda MX-30 - Jan des Bouvrie - Wat wit is moet wit blijven in Naarden

De auto waarmee ik ga rijden heeft al zo rond de 1300 kilometer gereden. De auto geeft op basis van de omstandigheden en de eerder gereden kilometers een prognose af. Dat is voor mij 141 kilometer.

Het is net alsof je met een half opgeladen mobieltje op stap gaat. Misschien is het een kwestie van wennen?

Het rijden in de Mazda MX-30 is een sensatie. Het uitzicht is goed en de stoelverwarming is een cadeautje. Die kan je in verschillende warmtestanden inschakelen.

Freeroad Almere - een grote familie
Mazda MX-30 - de vrije weg naar Almere

Het over je schouder links en rechts kijken is minder duidelijk. Door de kleine geblindeerde ruitjes is het zicht beperkt.

De auto zoeft als een limousine rustig over de weg, maar met een beetje gasgeven wordt het een beestachtige Jaguar en laat je menig benzineauto ver achter je verdwijnen.

De cruise control is af te stellen op je voorganger. Het is niet hinderlijk als je de snelheid voelt afnemen, omdat je te dichtbij een andere auto komt.

Regeneratief remmen in de praktijk
In de hoogste flipperstand links wordt de elektromotor afgeremd, dat voelt alsof de auto echt aan het remmen is. Hiermee wordt energie teruggewonnen. Het lijkt erop dat de nog te rijden kilometers even niet verder afloopt. De remlichten gaan in stand twee branden.

Je kan er ook voor kiezen om de auto uit te laten rollen in de hoogste stand rechts. Je raakt het gaspedaal niet aan en het kost de auto geen energie, behalve wat je aan hebt staan in de auto. 

Volledig elektrisch rijden is een sensatie
Mazda MX-30 - Elektrisch rijden was nog nooit zo leuk

Behalve dat het fijn is om met de auto te rijden, ziet de auto er ook nog eens geweldig uit. De auto is lekker robuust. De auto is echt in de lijn van Mazda, en deze lijkt het meest op het type CX30.

Je zal als berijder van een elektrische auto echt opnieuw het wiel gaan uitvinden. Alleen het dagelijks stekkeren is een ding…maar zoals bij alles – het went vanzelf. Je mobieltje hang je ook elke dag aan de stekker, dus waarom je auto niet?

Het is de first edition en de ontwikkeling staat niet stil. Er zou zo maar een update kunnen komen dat je met de batterij meer kilometers kan gaan maken. En bij de second edition is er bij de elektromotor voldoende plaats om nog een wankelmotor te plaatsen.  

Ja het klopt. In de folder staat dat de Mazda MX-30 een actieradius heeft van 200 kilometer. Dat betekent wel onder de meest gunstige omstandigheden, en ‘op basis van de eerder gereden omstandigheden’. De tekst gaat verder onder deze foto.

Mazda MX-30 Freeroad Almere
Mazda MX-30 - een sensatie

In de praktijk is de auto wel vol, maar geeft het systeem geeft aan 141 kilometer. Van mij mag ‘op basis van de eerder gereden omstandigheden’ weg worden gelaten, zodat er na het opladen 200 kilometer in beeld komt. Wie weet bij de volgende update.

Mazda en het milieu
Autofabrikant Nissan heeft zichzelf als doel gesteld om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken brengt het Japanse bedrijf vanaf 2030 alleen nog volledig elektrische auto’s op de markt. Gaat Mazda het hetzelfde doel stellen?

Mazda MX-30 met 141 kilometer actieradius
WLTP 200 kilometer actieradius, in de praktijk 141 kilometer actieradius.

Verbruikt kWh fabrieksactieradius is 16,9 kWh, in de praktijk 21,1 kWh.

Mazda MX-30 energieverbruik
Energieverbruik Mazda MX-30

Het verbruik is zo afhankelijk van de buitentemperatuur en de verbruikers die je in de auto hebt aanstaan. Uiteraard spelen de omstandigheden in het verkeer ook een rol.

Het flipperen wordt het nieuwe rijden
Het is een uitdaging om elke keer weer zuiniger te gaan rijden. Het flipperen met de snelheid wordt het nieuwe rijden. Als je de flipper rechts gebruikt is het net alsof je op een knikkerbaan zit. Het uitrollen werkt de indruk alsof je aan het bobsleeën bent. De tekst gaat verder onder deze foto.

CHARGE en POWER meter in de Mazda MX-30

In eerste instantie richtte ik mij op het energieverbruik, maar het is ook super interessant om links naast de kilometerklok te kijken. De meter met CHARGE en POWER.

Als je op de snelweg rijdt verbruikt te auto alleen maar energie. Geef je gas, dan slaat de meter  steeds verder naar rechts.

Rijd je in de stad, dan heb je de mogelijkheid om remmen of met de flipper links snelheid te minderen. Je ziet dan de wijzer in het paarse (CHARGE) komen.  

Hoe vaker je probeert om in het paars te komen, hoe verder je kunt rijden. Bovendien als je op deze manier gaat afremmen, bespaar je ook op de remmen. Je bent bijna bij de update en conclusie. 

Temperatuur hoogspanningsaccu is laag - Acceleratie is beperkt

De temperatuur buiten is rond het vriespunt. Ik heb de auto niet opgeladen. Dit verschijnt er in het display: Temperatuur hoogspanningsaccu is laag - ik kan nog beperkt rijden. Het bericht is in beeld gekomen na de start met nog 73 kilometer te gaan. De melding is niet meer verdwenen.

De melding komt nu nog rond de 0 graden in beeld. Er zal in de loop van het jaar een update komen waarbij de melding alleen vanaf -5 graden in beeld gaat komen.  

Update R095/20: Het opladen van de Hoog volt Accupakket stopt voordat deze 100% geladen is.
De auto is via een laadpaal (geen snellader) opgeladen en geeft aan dat er maar 160 kilometer (80%) mee kan worden gereden. Als berijder wil ik graag zien dat de auto 200 kilometer kan rijden.

PCM update Mazda MX-30 range naar 200 kilometer
Na het herprogrammeren en laden is de start nu 195 i.p.v. 141 kilometer

Door het herprogrammeren (PCM) van de software is het mogelijk om na het laden 200 kilometer te gaan in beeld verschijnt. Dat is een geruststelling. De dealer heeft voor deze aanpassing een half uur nodig.

Je ziet wel, dat 'de te rijden kilometers', sneller lijkt af te tellen na de update. Maar na het heen en weer rijden is het toch gestabiliseerd. Het blijft afhankelijk van de omstandigheden...

Snelladen langs de weg - Hoe snel laadt de Mazda MX-30 op?
Allereerst zijn er twee methoden voor het opladen van de hoogspanningsaccu:  Normaal opladen en snel opladen.

Om een lange levensduur van de hoogspanningsaccu te behouden raadt Mazda  aan om snel opladen zo veel mogelijk te vermijden en in plaats daarvan normaal opladen te gebruiken.

De oplaadtijd van de hoogspanningsaccu zal variëren, afhankelijk van de oplaadstatus, ouderdom en temperatuur van de hoogspanningsaccu.

Normaal opladen
Bij normaal opladen wordt de accu dagelijks opgeladen via een stroombron, zoals een laadpunt of huishoudelijke stroombron. Wanneer het opladen wordt gestart nadat de waarschuwingsindicatie/het waarschuwingslampje voor de resterende capaciteit van de hoogspanningsaccu wordt getoond/is gaan branden, bedraagt de oplaadtijd tot het volledig opladen van de hoogspanningsaccu bij een laadpunt ongeveer 5,5 uur, en tussen 13 en 29 uur bij gebruik van een huishoudelijke stroombron.

Snel opladen
Met snel opladen wordt opladen van korte duur met een snellader bedoeld. Wanneer het opladen wordt gestart nadat de waarschuwingsindicatie/het waarschuwingslampje voor de resterende capaciteit van de hoogspanningsaccu wordt getoond/is gaan branden, zal het volledig opladen van de hoogspanningsaccu ongeveer 30 minuten duren (bron: instructieboekje van Mazda).

Snelladen langs de snelweg

Over het algemeen is het energieverbruik van elektrische auto’s afhankelijk van veel verschillende factoren. Ze verbruiken bijvoorbeeld meer energie in koude omstandigheden omdat zowel het interieur, de ruiten, enz., als de batterij zelf, verwarmd moeten worden met de elektrische energie van diezelfde hoofdbatterij.

Accu’s hebben een ideale bedrijfstemperatuur waarop ze het efficiëntst werken. Deze ligt op zo’n 21 graden. Daarboven, maar vooral daaronder functioneert een accupakket minder optimaal. Hoe kouder het is, des te minder energie het accupakket kan leveren. Kan een bepaalde elektrische auto bijvoorbeeld 350 kilometer ver komen op een volle accu, dan kan dat bij vrieskou zomaar dalen naar 250 kilometer (bron ANWB).

In de meest gunstige omstandigheid laadt de auto bij een snellader binnen 30 minuten op (zie instructieboekje). Dat is gemeten bij een buitentemperatuur van 25 graden boven 0.

Als de buitentemperatuur 15 graden is dan loopt het snelladen in minuten op naar ongeveer 40 minuten. Is de temperatuur tussen de 0 graden en de 5 graden dan heb je ongeveer 80 minuten aan de snellader nodig (praktijkervaring). Dit kan als een producteigenschap worden beschouwd.

Hoe kouder het is, des te minder energie het accupakket kan leveren.

Conclusie
Door veel te letten op de cijfers in het display, ontgaat eigenlijk ook wel een beetje het met plezier rijden van deze  topper. Want los van de rekensommen, wat de auto elektrisch zou moeten kunnen rijden, ligt het voertuig als een blok op de weg. Ik heb een ongelofelijk veilig gevoel in deze car. Vanaf nu ga ik meer letten op wat de auto wel kan, en niet wat zijn beperking is, dat maakt het rijden in een Mazda MX-30 pas echt geweldig.

Waar ga je de MX-30 voor gebruiken? Mijn advies is: als stadsauto. 

Toch sluit ik af met te zeggen dat ik echt een beetje verliefd op deze auto ben geworden . Ik ben er zelfs van  overtuigt dat als ik langer in de Mazda MX-30 blijf rijden, de verliefdheid overgaat naar houden van…welkom bij de familie.

Met dank aan Freeroad Almere voor het beschikbaar stellen van de auto.  

Gerelateerde berichten
01-09-2020: De nieuwe Mazda MX-30 staat bij ons in de showroom
08-02-2021: Freeroad Almere in extreem slecht weer
10-02-2021: Chinezen komen ook met een Mazda MX-30: De JAC iEV7s

Wie is de schrijver van dit verhaal? Mijn naam is Gilbert en al meer dan 30 jaar werkzaam in de autobranche. Ik schijf uit pure passie voor auto's, en bezoek regelmatig auto-evenementen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open Dagen bij Skiclub Wolfskamer in Huizen

Huizen - Zondag 1 september opent Skiclub Wolfskamer in Huizen twee nieuwe skibanen. Met 7 banen worden de Gooische Alpen daarmee het grootste skigebied van Nederland.  Open Dagen Skiclub Wolfskamer - Foto: Gilbert Vogt Door de uitbreiding ontstaat er 10.000m² wintersportplezier: skiën, snowboarden en ook freestyle. Aangezien dit laatste aan populariteit wint is baan 7 geheel ingericht als ‘funpark’. Hier kunnen freestyle skiërs en snowboarders hun techniek op schansen, boxen en andere obstakels oefenen.  De feestelijke opening vindt plaats vanaf 14.00 uur. Wethouder Janny Bakker van Huizen zal als eerste een afdaling maken op baan 6. Verder zullen leden van de club hun kunsten op ski’s of snowboard vertonen. Dit alles in aanwezigheid van Ferdinand Hirscher, oud skileraar Wolfskamer en vader van skikampioen Marcel Hirscher. Met ruim 3.500 leden zat de club met 5 banen aan de grenzen van haar capaciteit, zeker in het weekend. Door de uitbreiding is er weer ruimte voor nieuwe l

Mercedes-Benz dealer Van Kooy | officiële website | Een wereld in beweging

Van Kooy Bussum - Hoofdvestiging Leo Knijn is geboren op 12 maart 1939 te Amsterdam. Na het doorlopen van de HBS en de militaire dienst, nam hij op 1 juli 1961 samen met zijn vader en broer een stallingsbedrijf over op het Scheldeplein te Amsterdam. Op 1 januari 1962 verkregen zij het dealerschap van het merk NSU en was de basis gelegd voor een carrière in de autobranche. In 1975 werd de familie Knijn aandeelhouder in het Van Kooy bedrijf. Naast alle werkzaamheden voor de VKG is Leo ook extern altijd actief geweest; zo was hij oprichter van de NDA (afdeling van de BOVAG). In 2005 is hij lid van de Raad van Commissarissen van Auto Recycling Nederland, lid van het hoofdbestuur van de Europese dealervereniging van Mercedes-Benz en bondspenningmeester bij de BOVAG. Binnen de VKG vervult hij vooral een adviserende rol. Hoe het allemaal begon - geschiedenis Op 22 mei 1922 start de oude Jan van Kooy zijn eerste autobedrijf in Den Dolder. Hij doet in fietsen en motorfietsen en ve

Joyce Join verovert het internet met gekke filmpjes

De Amsterdamse vlogger Joyce Join zet met toenemende snelheid persoonlijke filmpjes op YouTube. De filmpjes zijn toe nu toe alleen in de keuken gemaakt en hebben een ontzettend hoog Theo & Thea en een Villa Achterwerk gehalte. De brildragende Joyce vertelt uiterst serieus persoonlijke verhaaltjes aan de mensen via YouTube, terwijl je als kijker als snel denkt: Wat ik nu zie dat kan niet waar zijn, dit meent ze toch niet. Met haar onverzorgde blik in de camera gaan vrijwel meteen je mondhoeken omhoog van het lachen, zelfs tegen het gieren aan. Haar filmpjes zijn zo grappig en geestig om te zien dat ze beslist de moeite waard zijn om naar te kijken en ook helemaal uit te kijken. Wie is Joyce Join? De grote vraag is alleen wie is die Joyce Join? Als je haar filmpjes bekijkt, dan zou Joyce ook nog een man kunnen zijn die heel goed een vrouw naspeelt.  Ze heeft het over haar vriend Wilbert en haar kind, maar wie zegt dat het waar is. Ze kan het ook heel goed spelen. Als Joy

Vader-zoon dag opnieuw geslaagd

Hilversum - Het was weer heerlijk om lekker met mijn zoon over het terrein van het Media Park in Hilversum te struinen, want er was veel te zien, veel meer dan vorig jaar. Vorig jaar kwam het nog met bakken uit de lucht en moesten we rennen om niet door de bliksem te worden geraakt. Dit jaar (03-09-2011) was het tropisch warm en daarom moest er flink gedronken worden om niet uit te drogen. Bij Beeld en Geluid konden we ons gelijk inschrijven voor een workshop ’De 24 uur van een nieuwslezer’, gepresenteerd door Jeroen Overbeek van de NOS. Dit vond ik echt het snoepje van de dag, want als er iemand boeiend over zijn vak kan praten, dan is het Jeroen wel. “Bij het NOS journaal verdiep ik mij in de onderwerpen en maak de presentatieteksten zelf. De teksten moeten zo worden uitgelegd dat de kijker begrijpt wat er is gebeurd en zich daarover ook een mening kan vormen. Onderwerpen kunnen soms twee minuten voor de uitzending nog worden veranderd en dan komt het aan op mijn improvisatie vermog

Oldtimer Festival Huizen in 2018

Na een jaar afwezigheid is het Oldtimer Festival Huizen in 2018 weer terug op de kalender. Omdat het nu is losgekoppeld van de Botterdagen, krijgen de oldtimers dit keer alle aandacht die zij verdienen. Oldtimer Festival Huizen Het Oldtimer Festival Huizen is op zaterdag 1 september 2018. Uiteraard is het sfeervolle Nautisch Kwartier in Huizen weer het decor voor het evenement. Er komt een Brocante-Boeken-Kunst-Antiek-Streek-Lifestyle markt, die in de Havenstraat langs de haven zal plaatsvinden. Bezoekers en deelnemers kunnen rekenen op een zeer gevarieerd programma Oldtimer Festival Huizen Tijdens het Oldtimer Festival Huizen zal een groot deel van het historisch rijdend erfgoed te bewonderen zijn. Niet alleen auto's, maar ook vrachtauto's, tractoren, motoren, scooters en bromfietsen. Speciale aandacht dit jaar voor een collectie van de PreWarCars en een presentatie van de "First Dutch Classic pick-up collectie”. Voor de deelnemers wordt weer een toertocht

De jacht naar meer, maar wat als onze herinneringen vervagen?

In onze onverzadigbare jacht naar meer – meer succes, meer inkomen, een grotere auto, een uitbouw aan ons huis – zijn we misschien de essentie van het bestaan uit het oog verloren. We streven naar materiële vooruitgang en vergeten soms dat het leven meer is dan alleen een reeks van prestaties en bezittingen. Maar wat als, op een dag, de fundamenten van onze identiteit en herinneringen beginnen te wankelen? Wat als we vergeten wat we een week geleden hebben gedaan, onze woorden hun weg niet meer vinden naar de begrijpende oren van onze dierbaren, of als ons geheugen ons in de steek laat tijdens momenten die ertoe doen? Vader en zoon momentje - samen genieten Het is een ongemakkelijke waarheid die we onder ogen moeten zien: ongeacht hoe gezond we leven, hoeveel we bewegen, hoe rijk ons sociaal en familiaal leven is, onze geest kan ons in de steek laten. Dementie discrimineert niet; het is een lot dat velen treft, ongeacht hoe sterk of slim we eens waren. Ik zie het bij mijn schoonvader e

Gilbert Vogt is makelaar in GTST

Duivendrecht - Toen ik vorige week door het castingbureau werd gebeld om een gastrolletje (als makelaar) in ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ te komen spelen, moest ik er even over nadenken. Ik ken namelijk nauwelijks iemand van de serie. Maar uit nieuwsgierigheid voor de mensen en de studio’s heb ik teruggebeld en – ja – gezegd. Studio waar GTST wordt opgenomen De Endemol Studio’s liggen net achter de Arena (Amsterdam-Zuidoost). Parkeren bij de voetbalvelden zoals stond aangegeven in de beschrijving vind ik geen optie. Dus gewoon de parkeergarage onder het gebouw van de Endemol in gereden. Bij de receptie word ik keurig netjes ontvangen en naar de lange gang aan de zijkant van het immense gebouw gewezen. Daar wacht ik totdat ik word opgehaald. Als iemand de deur opendoet mag ik achter de persoon aanlopen en gaan we met de lift omhoog. Ik heb mijn trouwpak aan en dat vinden ze goed. Daarna gaan we naar de regiekamer en wacht ik een uur (het leven van figurant valt niet mee). Tussend

Desiree Manders (Desray) in Podium de Vorstin Hilversum

Hilversum - Desiree Manders (Desray) en haar muzikale vrienden verzorgen elke eerste zondag van de maand een geweldige middag met topkwaliteit muziek in Podium de Vorstin te Hilversum. Het podium was vandaag voor de Vorstin geïnstalleerd in plaats van binnen, en viel samen met een aantal starts van de Spieren voor Spieren City Run. Speciale gast vandaag was niemand minder dan: Hugh Kanza. Desiree Manders boeit me altijd vanwege haar vrolijkheid en vanwege haar vele gezichtsuitdrukkingen tijdens het zingen. Daarom is ze ook zo leuk om te fotograferen. Op het buitenpodium valt de muziek iets wat tegen. Door de harde waait het geluid namelijk een beetje weg en dat is jammer.  Er waren wel veel mensen op de been, maar die kwamen alleen om de hardlopers aan de zijkant van de weg aan te moedigen. Wat op zich ook wel weer logisch is, want tijdens het hardlopen heb je meer behoefte aan vette tromgeroffel dan aan een prachtig duet. Het publiek had dus opvallend weinig oor voor de muziek

Björn Floor bij 6FM over de Gooische Run

Huizen/Laren - “Ha Gilbert, heb jij zin om hard te lopen. Ja Jan, dat lijkt mij leuk. Dat is ook toevallig zie jij daar wie er komt aangelopen, is dat niet Björn Floor van de Gooische Run?” Het was niet zo moeilijk om een goed gesprek met Björn Floor op de band te zetten. Björn heeft zijn verhaal namelijk goed in zijn hoofd zitten en hij praat gewoon makkelijk van zich af. Dat hij de eindverantwoording is voor een hardloopevenement met ongeveer tweeduizend deelnemers, ziet hij als één grote uitdaging. Zijn grote drive zit in het organiseren, maar ook in het ophalen van een zak geld voor het goede doel: FunCare4Kids. Deze Stichting is er speciaal voor kinderen in een moeilijke thuissituatie als gevolg van een gezinslid dat ernstig gehandicapt is, of langdurig zie is of daaraan is overleden. Björn vertelde ons dat dit hardloopevenement zich vooral richt op gezinnen die het leuk vinden om in hun eigen omgeving hard te lopen. Vooral de kleinschalig- en gezelligheid van de loop speelt een b

Berget Lewis verrast het publiek in Amsterdam

Amsterdam - Berget Lewis verrast het publiek in Amsterdam. Na maanden studiowerk in Engeland staat Berget Lewis vandaag weer op het podium. Wel een beetje zenuwachtig maar met een loepzuivere stem zingt Berget voor het eerst haar ‘eigen nummers’ voor familie en het grote publiek in het Vondelpark.  Berget en Alvin Lewis - Foto: © Gilbert Vogt Na het eerste liedje, in het Openluchttheater, vraagt Berget Lewis zich hardop af waarom ze jarenlang covers van anderen heeft gezongen, en terecht. Deze dame kan namelijk uitstekend eigen nummers zingen. Het publiek is dan ook razend enthousiast als Berget helemaal voluit gaat. De liedjes lopen uiteen van disco tot aan reggae en klinken allemaal stuk voor stuk plezierig in het gehoor.  Berget is zichtbaar gek op tweeling broer Alvin die haar begeleidt op de elektrische gitaar. De goedlachse Alvin heeft een relatie heeft met de aanwezige Trijntje Oosterhuis. Als het stel buiten het zicht van de camera’s loopt, dan zie je wel dat ze elkaar